27/11/2021
Wat is de invloed van suiker op de overgang?
In mijn vorige blog heb ik uitgelegd wat er in ons lichaam gebeurt tijdens de overgang. Daarin heb ik ook in het kort de rol van voeding toegelicht. In dit artikel, gaan ik in op de invloed van suiker op de overgang.
Goede voeding is ontzettend belangrijk. Je kunt dit teruglezen in mijn blog over de overgang. Met goede voeding bedoel ik voeding die gemaakt wordt op basis van pure producten, dus niet op basis van een pakje of een zakje.
Maaltijden die worden gemaakt op basis van een pakje of een zakje bevatten veel toevoegingen, zoals suikers en zout. Als je regelmatig zo’n maaltijd gebruikt, krijg je ongemerkt (te) veel suikers en zout binnen.
Etiketten lezen
Om beter inzicht te krijgen in wat je allemaal binnenkrijgt, is het raadzaam om de etiketten te leren lezen van de producten die je koopt. Het product in onderstaand voorbeeld bevat 7,6 gram koolhydraten per 100 gram, waarvan 4,6 gram suikers per 100 gram. Dat is dus meer dan de helft!
Hoeveel suiker mag je hebben?
Om te bepalen hoeveel suiker je per dag mag hebben, is het allereerst van belang om te weten dat er verschil wordt gemaakt tussen de suiker die van nature in producten aanwezig is, en toegevoegde suikers. In de onderstaande tabel kan je aflezen hoeveel suikers je, volgens de WHO (World Health Organization) per dag mag hebben.
Geslacht: Vrouw
Aantal suikerklontjes: 12,5
Gram: 50
Geslacht: Man
Aantal suikerklontjes: 15
Gram: 60
Hoeveelheid suiker per dag
De reden dat mannen meer suikers mogen hebben is omdat zij een grotere energiebehoefte hebben.
Het loont echt om de etiketten te lezen. Klik op de link voor een filmpje van het Voedingscentrum. Dit filmpje laat ook zien dat het lezen van etiketten echt de moeite waard is. De link is: https://youtu.be/RXOpI4fb_1U
Wat is de invloed van suiker op de overgang?
Voordat ik hier antwoord op geef, wil ik eerst uitleg geven over koolhydraten.
De belangrijkste brandstof die ons lichaam nodig heeft zijn de koolhydraten. Bijna alles van wat wij eten en drinken bevat koolhydraten.. De meest gebruikte naam hiervoor is suikers. De koolhydraten kunnen we onderverdelen in:
- snelle koolhydraten
- langzame koolhydraten
- Wanneer heb je te maken met snelle of langzame koolhydraten?
Dit is afhankelijke hoe snel de koolhydraten worden in de darmen worden verteerd en vervolgens als glucose in het in het bloed wordt opgenomen. Na het eten van koolhydraten stijgt het bloedglucosegehalte in het bloed. Dit proces wordt ook wel de glykemische index genoemd. Voor meer informatie kun je kijken op de website van het voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx
Omdat niet alle koolhydraten even snel worden opgenomen hebben we daardoor te maken met snelle en langzame koolhydraten. Hieronder leg ik dit uit.
Wat zijn snelle koolhydraten?
Dit zijn koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en de glucose snel in het bloed wordt opgenomen. Deze koolhydraten wat betekent dat de suiker snel in ons lichaam wordt opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel snel omhoog gaat zodat we ons snel energieker voelen. De snelle koolhydraten zorgen er ook weer voor dat we snel weer behoefte hebben eten. De bloedsuikerspiegel daalt dan ook weer snel, waardoor we snel weer iets willen eten.
Wat zijn langzame koolhydraten?
Dit zijn koolhydraten die langzaam worden afgebroken tijdens de spijsvertering en de glucose geleidelijk in het bloed wordt opgenomen. Deze koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel langzaam stijgen. De langzame koolhydraten zorgen voor meer verzadiging waardoor we langer energie hebben. De bloedsuikerspiegel daalt langzaam.
Suikers vallen onder de snelle koolhydraten. Onze behoefte naar eten wordt weer snel aangewakkerd, waardoor we weer op zoek gaan. Dit resulteert meestal in snoep, koek of snacks. Deze bevatten ook weer de snelle koolhydraten waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Door producten te eten die suikers bevatten krijg je veel calorieën binnen. De calorieën die je niet verbruikt worden opgeslagen als vet en deze zorgen ervoor dat je in gewicht aankomt .Je kunt beter kiezen voor producten die langzame koolhydraten bevatten. Dit zijn producten die vezels bevatten, zoals:
- volkoren producten, zoals volkoren brood, roggebrood, havermout, volkoren pasta en
- zilvervliesrijst
- groenten
- vers fruit, het liefst met schil
- peulvruchten
- aardappelen
- Cortisol
Als we stress ervaren wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt. Dit doet ons lichaam automatisch om te kunnen overleven. Bijvoorbeeld, je moet nu een bepaalde prestatie leveren. Het lichaam gaat dan cortisol aanmaken. Dit is niet erg totdat je continue last hebt van stress. Je lichaam zorgt ervoor dat het kan overleven. Je lichaam gaat dan continue cortisol aanmaken en ook dit wordt opgeslagen in het vetweefsel.
Wat gaat het lichaam verbranden?
Maar wat doet ons lichaam als we èn suikers opslaan, èn vet opslaan als gevolg van het aanmaken van cortisol. Welk vet krijgt dan voorrang? Zoals hierboven al benoemd zorgt je lichaam ervoor dat het kan overleven. Dit betekent dat het opgeslagen vet van de cortisol als eerste gaat verbranden. Dit heeft dus als gevolg dat het vet wat wordt opgeslagen als gevolg van teveel suikers niet aangesproken wordt. Je gewicht gaat toenemen.
Wil je meer weten over het stresshormoon cortisol, klik dan op deze link: https://drogespieren.nl/hormonen/aankomen-afvallen-door-stress
Maar wat heeft dit allemaal met de overgang te maken?
In mijn blog over de overgang heb ik uitgelegd dat goede voeding belangrijk is. De link voor de blog over de overgang is: https://ikbenopgewicht.nl/2021/05/05/de-overgang-de-omgekeerde-puberteit/
Suikers kunnen overgangsklachten bevorderen zoals:
- opvliegers
- nachtelijke transpiratie
- hoofdpijn
- stemmingswisselingen
- vergeetachtigheid
Suiker heeft ook onder andere invloed op:
- goede nachtrust
- opname van calcium
- energie
- gewicht
- concentratie
- behoefte naar ongezond eten, zoals junkfood
Het is belangrijk om producten met toegevoegde suikers zoveel mogelijk te vermijden. Zoals hierboven uitgelegd loont het echt de moeite om etiketten te lezen en te kiezen voor pure producten. Dit zijn producten die niet in een pakje of blik zitten. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om bijvoorbeeld broccoli in een pakje te stoppen. Kies daarom voor verse groenten. Groenten bevatten naast veel vezels ook vitamines en mineralen. De suikers die dan vrij komen zijn natuurlijke suikers en staan totaal niet in verhouding wat er in een pakje of zakje zit verwerkt.
Wat kun je eraan doen?
Het beste wat je kunt doen is het gebruik van suikers verminderen. Je kunt al beginnen door te koken met verse producten. Het snijden kost meer tijd, maar het maakt de gerechten lekkerder en voedzamer. Er zijn genoeg recepten die niet veel tijd vragen, terwijl je geen gebruik maakt van pakjes en zakjes. Heb je weinig tijd, dan kan je altijd nog voor voorgesneden groenten kiezen. Besef wel dat voorgesneden groenten in verhouding duurder zijn dan de niet voorgesneden groenten.
Hoe kan ik jou helpen?
Van PuurGezond heb ik een cursus Koolhydraatbeperkt eten. Je leert in 10 stappen koolhydraatbeperkt eten, zodat je behoefte naar suikers afneemt en je gezondere keuzes leert maken. Je lichaam gaat minder om eten vragen wat als voordeel oplevert dat je af gaat vallen.
Wil je meer hierover weten? Neem dan contact met mij op. https://ikbenopgewicht.nl/contact/