Hoe houd je een gezonde leefstijl ten tijde van Corona

In deze tijden van Corona staat een gezonde leefstijl nog meer op de voorgrond dan normaal.
Vanwege de beperkingen, worden we ons er steeds meer van bewust dat we er een gezonde leefstijl op na moeten houden. Maar wat houdt een gezonde leefstijl in? Als ik denk aan een gezonde leefstijl, dan denk ik aan regelmatig bewegen en gezond eten.
Dat klinkt simpel, maar kan toch best lastig zijn. Dus laten we maar eens kijken naar beweging en gezond eten.

Beweging
Bij beweging komt meteen de vraag: hoeveel moeten we eigenlijk bewegen voor een gezonde leefstijl?
Het advies voor volwassenen is om minimaal 150 minuten per week matig intensief te sporten, verdeeld over meerdere dagen. Denk hierbij aan fietsen, wandelen of tuinieren. Verder kan je ook denken aan zwemmen, maar dat zit er met de huidige maatregelen helaas nog niet in.

 

Spier- en botversterkende activiteiten
Daarnaast is het advies om minimaal 2x per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Hierbij kan je denken aan tuinieren, de trap te nemen in plaats van de lift, wandelen of huishoudelijke taken. Door spier- en botversterkende oefeningen te doen, verklein je de kans op ontwikkeling van osteoporose. Voor ouderen is ook het advies om balansoefeningen hierin mee te nemen. Dit ter voorkoming van vallen met kans op botbreuken. Op de pagina over Osteoporose kan je hier meer over lezen.


Hoe blijf ik zelf fit
In deze coronatijd is het voor veel mensen lastig om fit te blijven. Veel mensen werken (deels) thuis en de meeste sportclubs en sportscholen zijn gesloten. Wat ik zelf doe om fit te blijven is dat ik meer ben gaan wandelen, ook als het weer minder mooi is. Door dagelijks naar buiten te gaan verhoog je je weerstand.
Op de dagen dat ik thuis werk heb ik uiteraard geen reistijd. Deze tijd gebruik ik om een wandeling te maken. Dan ben ik toch even lekker buiten en ben ik meteen in beweging. Aan het einde van de dag doe ik eigenlijk hetzelfde. Ook dan ga ik lekker naar buiten om mijn hoofd even leeg te maken en ben ik meteen weer in beweging. Ook ’s avonds na het eten maak ik regelmatig nog een ommetje. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat ik minimaal 30 minuten in beweging ben en zo blijf ik toch fit. Daarnaast probeer ik 2 à 3 keer in de week te gaan hardlopen.

Gezond eten
Wat is gezond eten eigenlijk? Bij gezond eten hoeven we echt niet alleen te denken aan aardappels, vlees en groenten. Er zijn talloze variaties mogelijk.
Het advies is in ieder geval om dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten. Dit klinkt best veel, maar als je groenten opneemt in één van de tussendoortjes wordt het al makkelijker om 250 gram groenten te halen. Je kunt denken aan worteltjes, komkommer, snoeptomaatjes, bloemkool of een salade. Maar natuurlijk zijn er nog meer variaties mogelijk.


Creatief met aardappels
Aardappels kan je op verschillende manieren bereiden, bijvoorbeeld door ze eerst kort te koken en daarna te bakken in de oven. Of je kookt ze eerst gaar en bakt deze daarna in een beetje olie in de pan. Houd je niet van aardappels, dan kan je die ook vervangen door zilvervliesrijst of volkorenpasta.

 

Niet elke dag vlees
Vlees hoeven we ook niet dagelijks te eten. Plan ook een dag geen vlees in, want vlees is prima te vervangen door sojaproducten, bonen, peulvruchten of eieren. Kies je toch voor vlees, neem dan bij voorkeur mager vlees, zoals kip- of kalkoenfilet.

 

Vis in het weekmenu
Bij gezond eten hoort in het weekmenu ook vis thuis. Het advies van het Voedingscentrum is om één keer per week vis te eten en dan bij voorkeur vette vis, zoals bijvoorbeeld makreel, sardines, zalm of haring. Vis bevat goede vetzuren die goed zijn voor je hart- en bloedvaten.


Voldoende vezels in volkoren brood
Wat betreft brood, is het advies om te kiezen voor volkoren brood. Volkoren brood bevat voldoende vezels die zorgen voor een verzadigd gevoel. Die vezels zitten bijvoorbeeld niet in wit brood. Van volkoren brood zal je dus minder eten dan wanneer je kiest voor een wit brood.

 

Hoeveel moet je eten?
Dit is per persoon verschillend. Over het algemeen, heeft een volwassen man meer voeding nodig dan een vrouw, maar als je ouder bent heb je juist minder voeding nodig. Daarnaast is het ook afhankelijk of je wilt afvallen of juist wilt aankomen? Ook kunnen er nog andere factoren meespelen, zoals de overgang.
Het advies is 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag. Maar hoeveel calorieën een ieder mag gebruiken is per persoon anders. Hierin kan ik je adviseren.

 

Conclusie
We hebben in het kort gekeken naar hoeveel je moet bewegen en hoe je gezond kunt eten. Maar… Ga er maar eens aan staan! Pas meer bewegen maar eens in, in je dagelijkse schema! Toch loont het de moeite om dit te doen en ná Corona heb je misschien wel een meer gezonde leefstijl en ben je fitter dan ervoor.