10 tips om gewichtstoename tijdens de feestdagen te voorkomen

Veel mensen zijn bang voor een gewichtstoename rondom de feestdagen.

Hieronder 10 tips om dit te beperken.

De 10  tips zijn:

Tip nr 1: slaap voldoende

Tip nr 2: drink voldoende

Tip nr 3: blijf bewegen

Tip nr 4: zoveel mogelijk onbewerkt

Tip nr 5: eet minimaal 400 gram groenten

Tip nr 6: Eet voldoende, niet minder dan 1500 kcal

Tip nr 7 eet voldoende vezels

Tip nr 8: eet bij elke maaltijd een eiwitrijk product

Tip nr 9: beperk smeersels en sausjes

Tip nr 10: blijf ook genieten!

 

Tip nr 1: slaap voldoende

Als je 7-8 uur per nacht slaapt dan slaap je voldoende. Maar als je minder dan 5 uur per nacht slaapt, dan is het veel te weinig. De kans is dan ook groot dat je de hele dag op zoek gaat naar eten. Dit heeft te maken dat de hormonen Ghreline en Leptine uit balans zijn en jouw lichaam om energie schreeuwt.

Het hormoon Ghrelilne is het groeihormoon. En het hormoon Leptine is het verzadigingshormoon.

Als deze hormonen uit balans zijn, dan krijgt het hormoon Ghreline de overhand. Je krijgt dan niet meer op tijd het signaal van het hormoon Leptine dat je verzadigd bent. Het gevolg is dat je langer door zult eten.

 

Tip nr 2: drink voldoende

Om voldoende vocht binnen te krijgen zal je 1,5-2 liter per dag moeten drinken. Het liefst merendeel uit water. Als je te weinig drinkt krijg je dorst. Wist je dat een hongergevoel ook een signaal kan zijn dat je dorst hebt? Als je dit niet in de gaten hebt dan zal je op zoek gaan naar eten.

Drink eerst een glas water en bekijk na een half uurtje of je dan nog steeds honger hebt.

 

Tip nr 3: blijf bewegen

Voldoende bewegen is voor veel mensen best lastig. Tijdens de feestdagen is het vaak nog lastiger om voldoende te eten. Zeker als het Kerst is. Want het is dan koud, vaak regenachtig, en dan nodigt het weer niet uit om nog eens lekker te gaan bewegen. Maar ook dan is het toch goed om ook naar buiten te gaan. Je zult zien dat je met meer energie weer binnen komt.

Na het eten zijn we geneigd om in onze stoel of op de bank neer te ploffen. We kijken dan een serie, documentaire of een film en staan de hele avond niet meer op. Voordat je dit gaat doen, maak dan ook eerst een wandeling. Dat draagt ook bij aan verbetering van de nachtrust.

 

Tip nr 4: zoveel mogelijk onbewerkt

Eet zoveel mogelijk vers. Door verse producten te nemen kan je zelf bepalen hoe jet het verder klaar maakt. Door pakjes en zakjes links te laten liggen zal je ook minder suiker, zout en verzadigde vetten binnen krijgen. Dit is beter voor de gezondheid.

 

Tip nr 5: eet minimaal 400 gram groenten

Het advies van het Voedingscentrum is om minimaal 250 gram groenten te eten. Dit is voor veel mensen al een hele uitdaging. Voor dames in de overgang is het advies zelfs 400 gram groenten.

Van groenten kan je eigenlijk niet teveel eten. Groenten bevatten vezels, vitamines en mineralen en bevatten heel weinig calorieën. Door alle kleuren van de regenboog te eten krijg je voldoende voedingsstoffen binnen.

 

Tip nr 6: eet voldoende, niet minder dan 1500 kcal

Mensen die niet aan willen komen of juist af willen vallen zijn geneigd te weinig te eten. Als je te weinig eet is de kans juist groot dat je gaat snaaien. Ook als je minder eet dn 1500 kcal loop je het risico te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen. Het advies is dan ook om niet minder dan 1500 kcal te eten.
Hoeveel kcal je daadwerkelijk nodig hebt verschilt per persoon.

 

Tip nr 7 eet voldoende vezels

Mensen die af willen vallen schrappen vaak de koolhydraten uit het menu. Koolhydraten hebben we nodig, omdat het een belangrijke energiebron is. Het gaat erom dat je de juiste koolhydraten kiest. Hiermee bedoel ik de langzame koolhydraten. Hier vallen de volkoren producten onder.

Het risico is dat als de koolhydraten uit het menu worden geschrapt, het lastiger is om voldoende vezels te eten. Het advies is 30 gram vezels per dag.

Kies bijvoorebeeld voor:

  • Volkoren brood
  • Volkoren pasta
  • Zilvervliesrijst
  • Groenten
  • 2 stuks fruit

 

Tip nr 8: eet bij elke maaltijd een eiwitrijk product

Eiwitten zorgen ervoor dat je verzadigd raakt. Eiwitten zijn daarnaast ook een belangrijke energiebron voor je spieren. Als je te weinig eiwitten eet zal het eiwit uit je spieren gehaald worden wat zorgt voor spierverlies. Eiwitten zijn namelijk ook nodig als je lichaam moet herstellen van een ziekte, als je gewond bent of als je heel intensief hebt gesport.

Kies bijvoorbeeld voor:

  • kipfilet
  • kalkoen
  • ei
  • 20+ of 30+ kaas
  • noten of pinda's  (een handje)
  • yoghurt
  • kwark
  • skyr
  • volkoren producten
  • vis

 

Tip nr 9: beperk smeersels en sausjes

Smeersels en sausjes bevatten meestal teveel zout, suikers en verzadigde vetten. Dit is een makkellijke manier om meer kcal binnen te krijgen. Ga je uit eten, probeer dit te laten staan.

 

Tip nr 10: blijf ook genieten!

Mensen die willen vallen gaan meestal voor alles of niets. En met niets bedoel ik dat er geen ruimte is voor ongezonde producten. Ook tijdens het afvalproces is het enorm belangrijk om te blijven genieten. Doe je dit niet, dan zal je het afvalproces niet volhouden. De regel is 80% gezond en 20% ongezond. Er is dus zeker ruimte voor een ongezond product. Belangrijk is dat je iets koopt wat je niet kunt weerstaan en dat je daar voor de tijd neemt om datgene op te eten of op te drinken.