De overgang

Op een gegeven moment krijgen alle vrouwen te maken met de menopauze, ook wel de overgang genoemd. Tijdens dit natuurlijke proces moet het lichaam omschakelen van een vruchtbare naar een onvruchtbare fase. Vrouwen merken dat hun menstruatiecyclus begint te veranderen, wat kan betekenen dat zij in de overgang komen.

Voor de meeste vrouwen begint dit natuurlijke proces rond het einde van het 40e levensjaar of aan het begin van het 50e levensjaar. Er zijn ook vrouwen die plotseling in de overgang komen, bijvoorbeeld na een behandeling met chemotherapie. Een ander voorbeeld is een operatie waarbij de eierstokken worden verwijderd.

De overgang brengt veel klachten met zich mee en wordt ook wel de omgekeerde puberteit genoemd. Tijdens de overgang zorgen hormonen ervoor dat je last krijgt van:

  • onregelmatige menstruatiecyclus
  • stemmingswisselingen
  • snel boos worden en/of woede-aanvallen
  • onzekerheid
  • onbegrip

Daarnaast is er ook een verschil tussen de puberteit en de overgang. Terwijl je in de puberteit begint met transpireren, krijg je In de overgang last van opvliegers en nachtelijke transpiratie.

Fasen van de overgang

De overgang bestaat uit de volgende 4 fasen:

  • prĂ©-menopauze
  • peri-menopauze
  • menopauze
  • post-menopauze

Tijdens de overgang krijgen vrouwen klachten die we kunnen onderscheiden in typische klachten en A-typische klachten. Hoewel alle vrouwen te maken krijgen met typische klachten, krijgen niet alle vrouwen hier evenveel last van. Daarnaast krijgen niet alle vrouwen te maken met A-typische klachten.

Hieronder een opsomming van de typische en de A-typische klachten.

Typische klachten

Alle vrouwen krijgen, in een bepaalde mate, te maken met de typische klachten van de overgang. Klachten die voorkomen zijn: opvliegers, nachtelijke transpiratie, onregelmatige menstruatie, gespannen borsten en vaginale droogheid.

A-typische klachten

Naast de typische klachten, zijn er ook de A-typische klachten. Voorkomende A-typische klachten zijn hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, droge ogen, droge mond, droge neus, hartkloppingen, stemmingswisselingen, woede, depressiviteit, angsten, vergeetachtigheid, urineverlies en pijn bij het vrijen. Gelukkig krijgen niet alle vrouwen last van deze klachten.

Tegenwoordig hoeven vrouwen niet met deze klachten rond te blijven lopen. Want een deel van deze klachten kan door aanpassing van leefstijl en het voedingspatroon worden verminderd. Natuurlijk kan ik je hiermee helpen.

Hoe ziet de begeleiding eruit?

Wanneer we beginnen met de begeleiding, vraag ik je een intakeformulier in te vullen. Daarna bespreken we het intakeformulier en kijken we waar eventuele knelpunten liggen op het gebied van leefstijl en voeding. Daarnaast geef ik uitleg over wat de overgang is en bekijken we in welke fase je zit.

Wil je meer weten over mijn werkwijze? Lees dan verder op de pagina Werkwijze / begeleiding.